A Mederjárók Jelentik #019

Sziasztok,
 
Ez a Susnyás Transmissions hírlevele, egy esszészerű összefoglaló az alapján, amit az elmúlt néhány hétben figyelemre érdemesnek találtam az interneten. 

Könnyű, nyári anyag lesz, sok képpel, ne számítsatok hatalmas agymunkára. 


1. Good vibrations: bladeless turbines could bring wind power to your home

A “skybrator” szóért természetesen járna a masszív arculcsapás a kétkezes tonhallal. Oszlopos tárgy, hát ez van.A Vortex Bladeless nevű startup lehozná a háztartásokba a szélenergia hasznosítását a masszív propellerek szintjéről.

Csendes, nem bántja a madarakat, nem ijeszti a vadakat. A norvég állami energiacég teljesen rá van izgulva. 

2. GYILKOS TORNÁDÓ KELET-EURÓPÁBAN: EGYEDI ESET, VAGY A JÖVŐ ELŐSZELE?

Hűsítően friss hír, ami tónusban jóval sötétebb, mint amilyenre ezt a jelentést terveztük, de éppen ma érkezett és nem akartam kihagyni.

Jégdarabokkal teletömött tornádó tarolt le tegnap egy 25 ezres cseh kisvárost,  alig 100 kilométerre a magyar határtól.
Azt érdemes átgondolni, hogy mondjuk egy ilyennek mennyire vagy kitéve most. Illetve vedd hozzá a villámárvizeket és a tartós aszályokat, ezek, együtt a régebben megszokottnál intenzívebb viharokkal egyre gyakoribb vendégek lesznek Magyarországon az aktuális becslések szerint.

A klímaváltozás elleni harc mellett fontosabb kérdés a ‘mitigáció’: el kell fogadni bizonyos változásokat, mert már most is elkerülhetetlenek. A játéktér abban van, hogy mennyire lesz ezeknél a jelenségeknél még durvább a helyzet mondjuk 40 év múlva.


3. Először észleltek hazánkban egy pintyfajt
Az aranyos kismadár az egyáltalán nem nyomasztó trombitás sivatagipinty névvel rendelkezik, tehát a flyby-oló tornádókon túl az afrikai madarak már konkrét határsértésekkel próbálkoznak a kiszáradó Dél-Magyarországon. 4. Egy imádjukkép így péntek estére.

Lelkesítő fotó a Budapest Bike Maffiától:Maradandó élmény lehet ekkora gyerekként fel-alá tekerni a városban és az embertársaidon segíteni.

Ha még nem hallottad, ajánlom figyelmedbe a BBM indulása utáni évben, 2012-ben készült podcast-adásomat, amiben a szervezet a fő téma, és akkor még igazán nem látszott, hogy az ország egyik legkarakteresebb és nemzetközileg ismert civil kezdeményezésévé fejlődnek. Bár képes lennék a bennem kavargó dühöt úgy csatornázni teremtő energiává, ahogy Havasi Zoltán teszi.


5. Jean Sibelius chillin in a hammock with his grandson.Aktuális, twitteren elém kerülő, abszurd humort (?) posztoló account a “Composers doing normal shit” (kb: “Zeneszerzők hétköznapi élethelyzetekben”), amelyen klasszikus zeneszerzők archív fotóit láthatjuk, némileg szarkasztikus, de leginkább szórakoztatóan tényszerű képaláírásokkal.


Ez volt a mederjárók tizenkilencedik jelentése. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük