A Mederjárók Jelentik #016

Sziasztok,
 
Ez a Susnyás Transmissions hírlevele, egy válogatás abból, amit az elmúlt két hétben figyelemre érdemesnek találtam az interneten. Összesen 5 link, pár perc az egész. Kicsit ilyen forradalmas lett most, nincsenek véletlenek.

1. Irony as Saharan dust returns radiation from French nuclear tests in the 1960s

Magyarországon is lehetett már egy kis finom homokot találni rejtélyes módon a parkoló kocsi tetején reggel, néhány alkalommal, de Nyugat-Európát, elsősorban a Földközi-tenger északi partvidékét az utóbbi években néha rendesen belepi a szaharai homok.

Lyon:

A megszokottá váló jelenségbe az csempészett némi izgalmat az elmúlt hetekben, hogy a legutóbbi adag homok radioaktív volt. Semmilyen veszélyt nem jelentett a homokkal érkező cézium-137, de attól még sugárzott rendesen. Az irónia az, hogy ez a sugárszennyezettség a 60-as évekből származik, amikor kísérleti atomrobbantásokat végeztek a Szaharában – a franciák.

Az egész történetnek már-már giccses a szimbolikája. Ha te egy isten lennél, kedves olvasó, és figyelmeztetni szeretnéd az öngyilkos tévútra elbitangolt kreálmányaidat a klímaváltozás fenyegetéséről, nos, el tudnál képzelni elegánsabb intő jelet annál, minthogy finom sivatagi homokot küldesz a városaikra? Ez a friss üzenet, a “minden körbemegy” üzenetét hordozó sugárzó homok már csak egy zseniális kis csavar hozzá.

2. How Investigative Journalism Flourished in Hostile Russia

Érdekes adalék a számunkra talán legismertebb diktatúra belső működéséről. Mémek szintjén élénk képeink vannak róla, a Dance Dance Revolution-szoba Putyin óriásdácsájában, az alacsony intenzitású háború Ukrajna keleti felében, a nemzetközi szankciók, a sokszor szellemes diplomácia, a kormánykritikus civil szervezetek elleni rideg brutalitás, a saját életére törő FSZB-ügynököket egy telefonbeszélgetéssel nevetségessé tevő Navalnij, de azt például nem hiszem, hogy sokan tudnátok, hogy Oroszországban pár dollárért megveheted bárkinek a híváslistáját, lokációs, vagy bármilyen egyéb adatait. A szolgáltatás neve Probiv. Hétköznapi dolog, féltékeny házastársak, kíváncsi üzletemberek rendszeresen használják, és persze a rengeteg tényfeltáró újságíró közül sokan szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis azzal, hogy Oroszország saját hírszerzési szervezeteitől vehetsz téged érdeklő infókat egy kis zsebpénzért. Az egyik újságíró szerint emiatt Oroszország “az egyik legtranszparensebb ország a világon”.

Az oroszokra mindig érdemes odafigyelni, mert olyanok, mint egy görbe tükör Európa előtt, de mégis képtelenség nem elámulni az “oroszság” kortárs megnyilvánulásain. A másik tanulság a Bellingcat és a független oknyomozó újságírás új virágkora, ugyanis a jelek szerint a technológiát még mindig nem tudják teljesen elbirtokolni az olyan, disztópikus nagyhatalmi erők, mint a nagy tech cégek és autokratikus oligarchiák. Annyi adat érhető el már a világban, hogy nem is kell feltétlenül a dark webre vándorolni ahhoz, hogy turpisságokra derítsünk fényt.

3. A FURCSA SZAKADÁR KÖZTÁRSASÁGOT, TRANSZNISZTRIÁT VALÓJÁBAN AZ EU TARTJA ÉLETBEN

Maradjunk még egy kicsit az orosz abszurdban, végülis ők vertek le minket ’49-ben is. Élénken él bennem annak a fotósorozatnak az emléke, amit úgy 10 éve láttam Tumblren, és amiből értesültem a Dnyeszter-melléki Köztársaság létezéséről, pedig csak párszáz kilométerre van. Ez igazából egy orosz katonai enklávé, Moldovának a Dnyeszter folyó és Ukrajna közötti részén. A Szovjetúnió nyugati határvidéke. Oroszok, ukránok és moldovaiak lakják.

“Az országot kvázi a Sheriff-csoport uralja, amely mögött két volt KGB-tisztből lett oligarcha, Viktor Gusan és Ilija Kazmalij áll: a csoport egy több céget összefogó nagy konglomerátum.”

Az “országot” nem ismeri el szinte senki, de Moldova tőlük vesz egy csomó gázt és cigit.

“A gázüzlet itt úgy néz ki, hogy Tiraszpol a Moldovagazon keresztül orosz gázt importál, amelyet nem fizet ki, ezért a Moldovagaz tartozása egyre emelkedik. A tiraszpoliak továbbadják a Moldovagazon keresztül importált orosz gáz tetemes részét – immár nem ingyen – a Sheriff-csoport érdekeltségébe tartozó Cuciurgan-i erőműnek, amely áramot állít elő ebből. Az előállított áramot, pedig piaci áron Transznisztria eladja Moldovának.”

Az egyik legfurább, legvegytisztábban XX. századi kelet európai hely lehet a világon, egy rezervátum, ahol még mindig sarló-kalapácsos címer van.

4. Netflix Tests a Programmed Linear TV and movie channel in France

Nem is kell annyira az “on-demand”? Nem mindenki tud megbirkózni a döntésparalízissel, ami abból származhat, amikor egy végtelen adatbázisból kell bizalmat szavaznod valaminek. A Netflix a klasszik “tévéműsor” formátumot, mint opciót, tesztelte Franciaországban.

Egyébként viccen kívül az az egyik tanulsága az on-demand média forradalmának, hogy te, mint fogyasztó, gyakran jobban jársz, ha olyanok döntéseire hagyatkozol, akik nálad tájékozottabbak – ezt csinálják a kurátorok is a múzeumokban, és azért nyitod meg a mederjárók jelentéseit is, mert érdekel, hogy egy a tiédtől kicsit eltérő perspektíván át hogy néz ki a világ és az internet.

Egyébként ez a teszt abból a felismerésből is származik, hogy a 60+-os korosztálytól nem érdemes elvárni, hogy alkalmazkodjon a streaming platformok sajátosságaihoz, sokan egyszerűen nem tudják megszokni, hogy nekik kell választani. 

5. Şehîd Canşêr Zagros – Oliver Hall – Şehîd Namirin


Ez a megnyerő külsejű fiatalember az ekkor 23 éves Oliver Hall, Portsmouthból.
Ez a harminc másodperces anyag egy gyászvideó. A YPG (Népvédelmi Egység, a kurdok észak-szíriai paramilitáris szervezete) ilyen videókkal tiszteleg hősi halottai előtt.

Néhány évvel ezelőtt bejárták a sajtót azok a sztorik, hogy nyugat-európai tinédzserek nekivágnak a nagyvilágnak, hogy az ISIS-hez csatlakozzanak. Oliver egy példa arra, hogy a másik oldalon is vannak elhivatott önkéntesek.

A videó leírása alapján Oliver a szétaknásított Raqqában segített mentesíteni az éppen felszabadított várost, amikor meglátott két gyereket egy még nem biztosított épületben. Bement értük és kihozta őket – a gyerekek megúszták, de ő maga egy aktiválódó akna áldozata lett. 


Ez volt a mederjárók tizenhatodik jelentése. Jó ünnepi hétvégét kívánok mindenkinek, éljen a forradalom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük