A Mederjárók Jelentik #015

Sziasztok,
 
Ez a Susnyás Transmissions hírlevele, egy válogatás abból, amit az elmúlt néhány hétben figyelemre érdemesnek találtam az interneten. Összesen 5 link, pár perc az egész.

1. What if countries were tackling Climate Change with the same intensity and urgency as Covid-19?


Egyrészt a Covidpara aggasztóan háttérbe tolja a fenntarthatósági kihívásokat a köztudatban, másrészt én azt gondolom, hogy egy kicsit kedvet is csinálhat majd az aktívabb szerepvállalásokhoz ha a vírusveszély nem lesz ennyire imminens, mivel annál mi lehet rosszabb, minthogy hónapokra bezárunk embereket? 

Ezek után igazán nem tűnne nagy cuccnak a városmagok gyorsított autómentesítése például, vagy a helyi termelői piacok támogatása, lokálisan karbonsemleges (vagy egyenesen szénmegkötő) zónák kijelölése.

A linkelt írásban a szén-dioxidon kicsit túl erős a fókusz az én ízlésemnek, én jobban szeretem az erdőpusztulással, talajerózióval, biodiverzitás-veszteséggel és egyéb válságjelenségekkel egyben nézni az egészet, mert itt nem a kibocsájtás a lényeg, hanem hogy úgy kéne működnünk a Földön, hogy a már meglévő biológiai és klímarendszerek ne változzanak túlzottan nagyot, mert az nekünk kedvezőtlen lesz. Ennyi az egész. 

Az írás lényege, hogy a kormányoknak mindenki által egyszerűen elérhető módon nyilván kéne tartania néhány kulcs-statisztikát, és közben kisebb-nagyobb beavatkozásokat hozni, amiknek aztán nyilvánosan követhető lenne az eredménye.

Pár stat azokból, amikre én is kíváncsi lennék:havi üvegházkibocsátás (régió/ország)havi olaj és gázfogyasztás (régió/ország)energiahatékonyság nyomonkövetése régiónként (kWh/fő/nap)
Néhány érdekesebb javasolt intézkedés:minden olyan eszköz tiltása, amiből létezik magas energiahatékonyságú verziógázfűtés tiltása újépítésű házaknál10 millió EUR feletti éves bevétel esetén minden cégnek kötelező kibocsájtási beszámolóháztartásoknak és kisebb cégeknek évente egyszer ingyenes auditálásátállási támogatási programok a szennyezőbb iparágak számára a kormányok automatikusan megszerzik egy idő után (pl 2023) minden olyan tetőfelület beépítésének jogát, amin nincs napelem, és elkezdik a telepítési eljárást saját hatáskörbenA média számára hozzáférés biztosítása ahhoz, hogy az alábbi témákról rendszeresen beszámoljanak:üvegházgáz “forró pontok” azonosítása és nyomonkövetésekulcsindikátorok alakulása régiónkéntátállási sikertörténetek

2. Az európai vakcinakáosz igazi urai – így “kezelte” egy nemzetközi tanácsadó cég  a teljes uniós Covid-választ

Hátborzongató, szemfelnyitó írás arról, hogy a globális tanácsadócégek rendszeresen dolgoznak ki szabályozási javaslatokat a nemzeti kormányok számára is – ennek a mértékéről nekem fogalmam sem volt, és ezen a ponton nehéz nem szánalmas bábjátékként gondolni a demokratikus intézményrendszerre. 

Lényegében azért kap Európa kevesebb vakcinát és lassabban, mint például az USA, mert, hát… nem olyan jók a kapcsolatai: 

“Az EU vakcinaválsága azonban éppen abból alakult ki, hogy az USA és a britek – nagyjából a McKinsey tanácsára – hamarabb vásárolták fel az előre lekötött vakcina-adagokat, mint tette azt Brüsszel. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy míg – Biden új gyors oltási programja keretében – az USA-ban eddig 100 főre 7.5 dózis jutott, Nagy-Britanniában pedig ez az arány 11 dózis, Izraelben pedig egyenesen 45 dózis, addig az EU-ban január végén, ugyanebben az időben 100 főre 2.2 dózis vakcina jutott. Ezzel Brüsszel a saját maga által 27 tagállam nevében kötött szerződései mindeddig hatástalannak bizonyultak.
A Corporate Europe Observatory által nyilvánosságra hozott tények után felmerül, valójában nem a McKinsey koordinálta-e éppen úgy a dolgokat, hogy fontosabb kliensei mögé „sorba állította” az EU-t?”

Azt a teljesen magától értetődő kérdést is felveti a cikk, hogy miért nem kényszerítették a Mainzban fejlesztett Pfizer-BioNTech vakcina eredeti birtokosait a licensz felszabadítására, nem foglalták le és vették központi ellenőrzés alá a gyártást?

Ez egy globális krízis, nem igaz? Ha mondjuk 1950-et írnánk, nem az lenne a leglogikusabb lépés, hogy amint megvan a vakcina, milliárdok zúdúlnak és épülnek a masszív gyártósorok? Mégis mekkora blamázs ez, hogy itt vagyunk a tomboló negyedik ipari forradalomban, és az EU összes polgára nincs beoltva mondjuk 6 hét alatt? Hiszen a vakcina sem technológiában sem erőforrásban nem egy különösebben korlátozott valami.

A cikk nagyrészt a McKinsey kialakulásáról és fejlődési útjáról szól, és összességében olyan érzést kelt az egész, hogy nem kell ide konteó meg gyíkemberek: a rendszer alapműködése már elég ahhoz, hogy Qanon-sámánt csinálhatna gyakorlatilag bárkiből a felső-középosztály szintje alatt.

Remek oknyomozó írás, különösen azért, mert a Mérce azért nem éppen egy EU- és kapitalizmus-kritikus orgánum szerintem. 

3. Vast majority of Bulgarians unable to cover living costs

Hamár elkezdtük ütni az EU-t: úgy néz ki, Bulgáriára még jó darabig lehet számítani, ha szükségünk van egy másik EU tagállamra, ami megnyugtatóan szarabb hely, mint Magyarország (Románia fejlődése miatt kezd nagyon leszűkülni ez a lista).

Bár a bolgároknak van tengerpartjuk… mindegy, ne feszegessük.

A lényeg, hogy jelenleg a bolgárok kétharmada nem keres annyit, ami a megélhetéshez elvileg elég. A gyakorlatban persze ez az 1300 euró jóval magasabb, mint amennyiből egy négytagú, átlag bolgár család el tud lenni, dehát mégiscsak 2 euró 40 cent az átlagos órabér, ami még innen nézve is értelmezhetetlen adat, és 14 évvel az EU-csatlakozás után ez azért elég szégyenteljes. Minden érintettre nézve.

4. The First 100: Day 17

Joe Bident valamiért úgy harangozta be a média, hogy igazi klímabajnok lesz, amit nem értek, sosem tartozott az igazán progresszív demokraták közé (egyébként arról miért nem beszél senki, hogy a világ “legfontosabb” demokratikus köztársaságában úgy van kétpártrendszer, hogy az egyiket Demokratáknak, a másikat meg Köztársaságiaknak hívják, a színük meg kék meg piros? Nem tűnik kissé kiüresedettnek ez a szisztéma már így ránézésre?).

A Grist nevű klímaportál külön hírlevelet indított, amiben csak Biden klímapolitikai intézkedéseit követik nyomon. Ebben szerepel egy igazán szimbolikus darab: Biden aláírta az USA ELSŐ offshore szélpark-projektjének indítását… azért ebbe vicces belegondolni annak fényében, hogy az Északi-tengeren lassan alig tud átnavigálni egy sirály úgy, hogy ne csapja csőrön egy óriási propeller. (a projekt amúgy a Trump-adminisztráció előtt hevert már egy ideje, ez gondolom nem lep meg senkit)

5. Ami, 100% electric mobility accessible to allEz itt az Ami, a Citröen új, városi e-mobilitási projektje. Azt találom benne érdekesnek, hogy nem kell hozzá jogosítvány, ezt nem tudom hogyan képzelik el, gondolom nálunk ilyesmi szóba sem jöhet. 70 km hatótáv, 3 óra alatt fullos töltés, 45 km/h max sebesség, és agresszív árazás (6000 euró, de nem a megvásárlás az elsődleges a tervezett felhasználási módok közül)

C’est la vie,  faites vox jeux!

Ez volt a mederjárók tizenötödik jelentése.

Mielőtt jó hétvégét kívánnék, egy szóra még, ha szabad! 

A statisztikákat nézegetve eléggé feltűnő, hogy gyakorlatilag senki nem nyitja meg a linkeket, amiket küldök (:D), viszont eddig összesen ketten iratkoztak le, a hírlevelek megnyitási aránya nagyon jó, és ha visszajelzést kapok, az kizárólag pozitív.

Ebből azt a következtetést vontam le, hogy igazából azért olvassátok a hírlevelet, amiket én írok bele, nem a linkek miatt. Vagyishogy a kommentár, az összefoglaló, az lényegesebb, mint az eredeti hír. Úgyhogy csak annyit akartam jelezni, hogy innentől ennek szellemében fogom írni a jelentéseket. A linkek csak azért lesznek, hogy lássátok az inspiráció forrását, meglegyen a lehetőség, ha érdekelne az eredeti tartalom.

Köszi a figyelmet, mindenkinek jó hétvégét kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük